Danske Ikoner

| kunst i særklasse

olafur_eliasson_national_career_lamp
Olafour Eliasson

Toppen af nutidens danske ikoner

Copenhagen-art har udvalgt tre danske kunstnere, der topper listen over de største her i det nye årtusinde. Deres baggrund og hvad der optager dem i deres kunst er meget forskellig, men fælles for dem alle er, at de hver især har opnået stor international anerkendelse og udstiller på de store kunstscener i London, New York, Paris og Berlin. 

Her er et udpluk af deres værker fra udstillinger på Københavns museer og ikke mindst installationer i det offentlige rum i Danmark.

Olafur Eliasson

Dansk-Islandske Olafur Eliasson er måske en af de mest omtalte nutidskunstnere og må betragtes som en af de helt store danske ikoner. Hans værker er blevet set af millioner verden over på museer som: Tate Modern i London og The Museum of Modern Art i New York.

Igennem 30 år har Olafur arbejdet med fotografi, installation, skulptur og arkitektur, og mange af hans materialer er hentet fra naturen eller henviser til naturfænomener; fx vand, is, lys, mos, tåge og lavastensten. Ud fra dette skaber han nye og overraskende møder mellem kunst, natur og videnskab, hvor man kan opleve verden på helt nye måde. 

I Danmark er han især kendt for installationen Your rainbow panorama på taget af kunstmuseet ARoS i Aarhus, de ikoniske lysekroner i Operahuset og Little Sun Light Swam i Tivoli. 

Your rainbow panorama | ARoS

Danh Vo

Foto: Heinz Peter Knes

Danh Vo blev født i det sydlige Vietnam i 1975, men flygtede fra landet med sin familie, da han var fire år. Her endte de ombord på et dansk containerskib med kurs mod Danmark, og skæbnen ville have, at Vo blev en af de mest omtalte danske nutidskunstnere. 

I sin kunst arbejder Vo med allerede eksisterende materialer som fx en klassisk marmorskulptur, et fancy ur, et udtjent køleskab, personlige breve og historiske fotografier, som han sammensætter til nye værker med nye betydninger. Mange har et direkte link til hans personlige historie; fx hang lysekronen på billedet over konferencebordet på Hôtel Majestic i Paris, hvor Vietnam og USA i 1973 underskrev en fredsaftale.

Take my breath away | SMK | Foto: Nick Ash

Tal R

Foto: Noam Greigst

Tal Rosenzweig blev født i 1967 i Israel, men flyttede med sin familie til Danmark som et-årig, og i dag er han kendt som den danske kunstner Tal R.

Han har blandt andet været med til at udsmykke Operaen, men er mest kendt for sine malerier, hvor han inddrager forskellige elementer fra tekster, tegninger og tekstiler. Ofte indeholder hans værker et ordspil, en reference til noget eller et statement.

Senest har Tal R arbejdet med en større serie bronzeskulpturer og værker af gips med titlen Dyr og Mennesker. Han er betaget af skulpturkroppene fra 1800 tallet, men transformerer dem ind i sit værk ved at tage udgangspunkt i det nære omkring ham selv: hverdagens kroppe, former og figurer. Han kalder det selv den banale hverdag: En danser, en dreng, en cyklist.

Dyr og Mennesker | Ny Carlsberg Glyptotek | Foto: Anders Sune Berg